Hvilken kaffe passer til dig?

Kaffe er en meget kompleks, men også nærmest uundværlig ting, men ligesom i menneskelige forhold, skal du virkelig lære kaffen at kende, før du kan forstå den. Der er mange ting, der påvirker smagen på din kaffe, og her vil vi kort fortælle dig om nogle af disse ting, så du kan blive klogere på kaffe. Læs mere om Kaffeguiden her.

Det perfekte match

Som i ethvert forhold skal du finde det perfekte match for dig. Den smag, der passer dig bedst og passer til din smag. Kaffe er her heller ingen undtagelse. Og hvis du endnu ikke er sikker på, hvad du kan lide, er den eneste løsning at prøve forskellige smage. Således finder man også deres typisk den perfekte mand eller kone. Der er masser af variation på markedet, så vær modig og udforsk.

Cirka 70% af verdens kaffe er sorter af Arabica, og resten er sorter af Robusta. Arabica er meget sofistikeret med mange forskellige nuancer, smag og aromaer. Det er dyrere og veldefineret og mest af alt sværere at behage og kræver ekstra pleje og opmærksomhed. Ændringer i for eksempel regn, solskin og temperatur kan ødelægge hele høsten, så Arabica er meget krævende. Tværtimod er Robusta hårdere og stærkere, den kan håndtere skiftende situationer bedre og behøver ikke rigtig nogen ekstra pleje. Alt er muligt, og vi ønsker ikke at foretage en ubetinget fordeling mellem disse to sorter.

En stor del af den kaffe, vi er vant til at drikke, er typisk Arabica. Det er simpelthen på grund af den bedre og mere komplekse smag, som Arabica har sammenlignet med Robusta. En af grundene til, at det smager bedre, er, at det tager længere tid at modne kaffen på grund af den højere højde og det køligere vejr. Det giver bønnen mere tid til at absorbere alle de vidunderlige og spændende ingredienser til smagen, der kommer til liv efter stegning. Robustas smag er stærke, jordagtige, ligner tobak. Derfor bruges det normalt i små mængder i espresso for at få et godt skud med en god, cremet tekstur.

Der er dog også andre arter, men ingen af ​​dem er kommercielt signifikante. I Filippinerne dyrkes for eksempel Liberica. Det er blot små mængder og dybest set kun til deres eget forbrug af kaffe. Folk eksperimenterer også med krydsninger mellem Arabica og Robusta, så begge deres gode kvaliteter vil kunne kombineres, og kaffen ville så blive endnu mere vidunderligt.