Sådan starter du dit eget mikrobryggeri

Et mikrobryggeri er en form for bryggeri, som benytter sig af nogle håndværksmæssige traditioner, der er inspireret af traditioner inden for de mere klassiske bryggerier. Derudover kan mikrobryggerier med fordel benytte sig af retter med øl. Hvis du ønsker at starte dit eget mikrobryggeri, har vi her samlet en guide til, hvordan det kan lade sig gøre.

Skaf det rette udstyr

Hvis du skal drive et mikrobryggeri, er det essentielt at det skal kunne fungere som en forrentning, som der kan tjenes penge på. Dermed kræver det således det rette udstyr. Et af
hovedkomponenterne i brygningsprocessen er mosesystemet, som ofte
består af følgende komponenter:

 • En speciel urt (eller væske), der stammer fra mosesystemet
 • En dampgenerator, der opvarmer kedlen, som derefter bringes til en kontrolleret temperatur, før humlen tilsættes.
 • En pladevarmeveksler, der hurtigt køler hurtigt den varme urte ned, således at den er klar til gæring.
 • En tank, således at det varme vand bliver omdannet til korn og stivelse ved hjælp af
  fermenterbart sukker.
 •  En malmølle, der knuser kornet som forberedelse til selve brygningen.
 • En urtpumpe, der cirkulerer moset igen for at opnå en højere effektivitet, hvilket øger
  bryggets klarhed og kvalitet.

Vær dog opmærksom på, at overstående udelukkende omhandler selve mosestadiet. Ud over dette skal du bruge et gæringssystem hvor gær tilsættes og sukker bliver omformet til alkohol, et kølesystem der forhindrer vækst af bakterier, og hvor øl kan opbevares klar til salg, et filtreringssystem for at slippe af med sediment til et produkt af højere kvalitet og naturligvis steriliseringsudstyret for at sikre, at bakterier ikke ødelægger øllen.

Det kræver hårdt arbejde 

Det rette udstyr får dig dog kun så langt. Det kræver naturligvis hårdt arbejde at starte sit eget mikrobryggeri med en ordentlig kvalitet og smag. Her spiller de rette ingredienser ind, og det er derfor essentielt at være opmærksom på dette. Ved mikrobryg er det derfor typisk essentielt med følgende ingredienser:

 • Byg – Byg er den ingrediens, der beskæftiger sig med alkoholprocent,
  aroma og smag. Derfor er det ikke her, du skal hoppe over hvor gærdet er lavest, men i stedet investere i en god kvalitet af byg.
 • Humle – Humle giver øl sin karakteristiske smag. Der er omkring 170 forskellige
  variationer, hvilket betyder, at der er masser af muligheder at vælge imellem, når det kommer til at lege med de forskellige smage.
 • Vand – Vand udgør 90 procent af enhver øl. PH og mineralindhold
  i dit vand, kan også påvirke slutresultatet.
 • • Gær – Gær er med til at skabe maltningsprocessen, og er derfor ligeledes en vigtig ingrediens. Ved at lade gæren fermentere og fodrer sukkeret derfra oprettes alkohol som et biprodukt. Ingen gær, betyder derfor ingen alkohol.