Røgede fisk til middagsbordet

Røgede fisk – En klassiker til hele familien 

Går du op i naturlig og autentisk madlavning? Nyder du at forberede retter og råvarer helt fra bunden og give dem et personligt touch? Så kunne et klassisk eksempel være røgede typer fisk og kød, som siden oldtiden har været et af de nordiske folks foretrukne metoder, til forberedelse af måltider.

Senere hen lod vikingerne deres fisk hænges op, på snore i deres telte og lod dem tilberedes i god ro og mag, over bålets ild. De fandt ud af, at dette ikke blot giver maden en fantastisk og krydret essens, men også hjælper til at konservere madvarerne.

Siden dengang er interessen for røget mad ikke blevet mindre, snarere tværtimod. Ikke blot tilfører røgen en karakteristisk, aromatisk smag, men kan også tilpasses præcist efter dine smagsløg.

Hvordan opnår jeg den perfekte tekstur og smag? 

Rygning vil kunne udføres på den korrekte type grill, men vil selvfølgelig altid give et mere gennemført resultat, i en rygeovn beregnet til formålet. 
Der findes som udgangspunkt 3 forskellige typer røgning: Koldrøgning, varmrøgning og halvvarm røgning. Typen af rygning du benytter til forberedelsen, vil have effekt på både smag og tilberedningstid.

  • Ved koldrøgning vil maden blive forberedt imellem 15-22 grader og er derfor også den mest tidskrævende type rygning. Fisken/kødet vil gerne skulle tilberedes over flere timer, da røgen langsomt optages. Dette vil gøre smagen mere gennentrængende og giver din ret en lang holdbarhedsperiode efterfølgende. 
  • Ved halvvarm røgning, tilberedes fisken/kødet på 30-50 grader, hvilket gør at smagen af røg bliver en smule mindre kraftig og holdbarheden af madvarerne, vil have en kortere holdbarhed end ved koldrøgning. Smagen vil stadig være godt krydret og tilberedningstiden vil være kortere.
  • Ved varmrøgning vil maden blive tilberedt på 50-90 grader og har derfor en kortere tilberedningstid, end de 2 fornævnte muligheder. Smagen vil være mindre kraftig, end ved koldrøgning og halvvarm røgning, men vil stadig være fremtædende og give et gyldent, indbydende udseende til dine kulinariske udfoldelser. Holdbarhedsperioden er ikke så lang, ved denne type rygning og kan derfor med fordel anvendes, til mad der skal serveres indenfor et kort tidsrum. 

Røgning er blevet en mere og mere udbredt tilberedningsmetode, i de danske hjem igennem årene. Mange såkaldte foodies har derfor valgt at udstyre deres køkkener med eksempelvis rygeovne, for selv at kunne være ekstra kreative, i deres jagt på nye kombinationer af smage og madvarer.

Ønsker du mere information om de forskellige typer røgning? Eller ønsker du måske nogle nye opskrifter, til inspiration i dit eget hjem? Så vil du kunne finde meget mere af dette, ved at se med her: Foodfreaks hjemmeside